Compare Listings

10 Persiapan Awal Sebelum Membeli Rumah Pertama

10 Persiapan Awal Sebelum Membeli Rumah Pertama

1. Pilih Lokasi Yang Sesuai Salah satu soalan utama yang perlu ditanya kepada diri sendiri ialah di mana lokasi hartanah yang ingin dibeli. Persoalan ini akan menjadi berbeza bergantung kepada jenis pembeli tersebut. Jika pembeli tersebut adalah seorang pelabur, maka soalan lokasi akan dijawab dengan kriteria pelaburan yang ingin dicapai seperti pulangan pelaburan “return on […]

Panduan Membeli Rumah Pertama Untuk Golongan Muda

Panduan Membeli Rumah Pertama Untuk Golongan Muda

Malas, takde masa atau belum rasa nak pergi seminar hartanah? Ok. Boleh baca panduan ni dulu. Saya cuba terangkan point by point dan akan kemaskini dari masa ke semasa. Harap dapat membantu golongan muda seperti anda dan saya membeli rumah, terutamanya yang belum membeli rumah la. Yang berpengalaman kalau nampak ada kekurangan mohon tambah di […]

Cara Beli Rumah Dengan Pinjaman Perumahan Kerajaan

Cara Beli Rumah Dengan Pinjaman Perumahan Kerajaan

Ramai kakitangan atau kawan-kawan yang kerja di sektor awam yang bertanya prosedur atau cara-cara pembelian rumah dengan menggunakan pinjaman perumahan kerajaan. Sebelum ini pinjaman perumahan ini diuruskan oleh Bahagian Pinjaman Perumahan (BPP). Bermula tahun 2016 BPP telah dinaiktaraf ke Lembaga Pinjaman Perumahan Sektor Awam (LPPSA). Berikut adalah sedikit panduan untuk anda yang berhajat membeli rumah […]

6 asas beli rumah pelaburan. Newbie wajib tahu ini

6 asas beli rumah pelaburan. Newbie wajib tahu ini

Semua orang ada cara tersendiri dalam bab memilih hartanah yang baik (untuk pelaburan). Ada yang hanya melabur kat kawasan tertentu. Ada jugak yang tak kisah beli kat mana pun. Janji boleh buat untung. Tapi, apa perkara asas membeli rumah pelaburan yang patut kita tahu? Kalau asas tak power, susah kita nak elak rugi. Tok yakin, korang […]

7 Cara Beli Rumah Panduan Penting 2017

7 Cara Beli Rumah Panduan Penting 2017

7 Cara Beli Rumah Panduan Penting 2017 Membeli rumah adalah impian setiap orang di Malaysia. Terutama rumah pertama yang ingin didiami. Rumah untuk pelaburan dibeli dengan strategi lain. Artikel 7 Cara Beli Rumah Panduan Penting 2017 ini hanya sesuai untuk yang masih ‘zero’ atau kurang ilmu tentang hartanah. Yang dah ‘otai’ ‘expert’ tak perlu baca panduan […]